Alexandra Mănăilă
Jurnalism

Seful CNAS despre cardul de sanatate si furaciunile din sistem in RJHM 2/2015

In cel de-al doilea numar din acest an al revistei Romanian Journal of Health Manager (RJHM), șeful CNAS, dr. Vasile Ciurchea vorbește într-un amplu interviu despre cardul de sanatate si despre faptul ca vor fi  mai putine furăciuni în sistem datorită acestuia. La data realizarii interviului, președintele CNAS  sustinea ca va veni momentul in care se va spune de maine STOP si de atunci incolo serviciile de sanatate vori fi acordate si decontate numai in baza cardului de sanatate. Atunci preconiza ca luna august va fi momentul cheie. Insa, pe 31 iulie 2015 a avansat ideea ca luna septembrie va fi luna de folosire doar a cardului.

,,Sigur vine și un moment când spunem stop, de mâine doar cu cardul. Nu ai card, dar ai o urgență primești serviciul medical, nu este nicio problemă, dar dacă este o afecțiune care nu reprezintă o urgență atunci trebuie să te preocupi de card”, a declarat dr. Vasile Ciurchea.

Ce inseamna inca o luna de intarziere in folosirea exclusiva a cardului de sanatate, ramane de vazut. Deocamdata, oficialii au anuntat ca dupa introducerea cardului in sistem, numai in luna mai s-au facut economii de 100 de milioane de lei. Daca cineva se mai intreaba de ce Vasile Ciurchea este pe coperta acestui numar, trebuie doar sa citeasca revista cu atentie ca sa-si dea seama ca sunt mai multe motive. Nu e subiect de cover story  pentru ca a participat la Gala Innovation Award in Health 2015, organizata de MSC, unde a fost si premiat, ci pentru ca dincolo de discuția din cadrul interviului pe subiecte legate de card, SIUI, clawback, scaderea preturilor, chestiuni care-i preocupa pe managerii din Sanatate,  l-am provocat pe presedintele Casei sa dezlege 4 situatii din practica medicilor și  managerilor din sistem.

Health Manager 2/2015
Health Manager 2/2015

Un spatiu important l-am acordat problemelor actuale din piata farmaceutica romaneasca și gasirii castigatorilor si perdantilor  in urma scăderii preturilor medicamentelor în România, pentru ca e o zona fierbinte si ne asteptam sa vedem in curand cine moare si cine supravietuieste!

In contextul actual, in care Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anuntat recent  decizia de suspendare a autorizatiilor de punere pe piata a 35 de medicamente autorizate pe baza studiilor clinice de bioechiovalenta efectuate la unitatea din Hyderabad (India) a companiei GVK Biosciences Bucuresti, ne intrebam cu totii daca medicamentele fabricate in India prezintă încredere. Aflați ce raspunde Beatrice Ancuța, CEO Cipla România (o noua companie farma indiana aparuta in peisajul autohton, dar care nu are nimic de-a face cu actualul scandal) intr-un interviu acordat in exclusivitate. Si pentru ca sezonul vacantelor e in toi, nu puteam face abstractie de turism, fie el si turism medical. Asa ca v-am pregatit cateva articole despre turismul dentar, un potential imens pentru clinicile din România, despre hotelurile cu centre de tratament  carepot încheia parteneriate cu spitale de stat si private, dar si despre vinoterapie.

Postari asemanatoare

Cremele de piele, sigure la pacienții care fac radioterapie

Alexandra

Centrul de autocontrol al creierului esențial pentru pierderea în greutate

Alexandra

Rugaciunea unui medic care a tratat arsii de la Colectiv: ,,Dumnezeu sa ne ajute si pe noi si pe ei sa scape!”

Alexandra

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.